Proiectul de lege privind reglementarea activitatii prestatorului casnic – pe ordinea de zi a Guvernului in 02.03.2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern din 02.03.2022 se afla un proiect de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Activitatea casnică este activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.
Prestatorul casnic este persoana fizică, care poate să desfășoare activități casnice ocazionale într-una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice.

Activitatea casnică trebuie să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic.
Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic si trebuie sa aiba vârsta de cel puţin 16 ani.
Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţii casnice.

Tichetul de activităţi casnice se va putea achiziţiona de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.
Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei.
Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și vor putea fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea .
Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.
Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării acestuia.
Pentru veniturile realizate din desfășurarea activității, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale.Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale este 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.

Articole similare

Comentariul tau aici